Es presenta el grup promotor que redactarà una candidatura perquè Tortosa opti a ser Patrimoni de laHumanitat



Federico Mayor Zaragoza, ex director general de la UNESCO, presideix honoríficament un grup que té com equip coordinador a tres historiadors: Albert Curto, director de l’Arxiu Històric de les TE, Victòria Almuni, experta en la catedral tortosina, i Jordi Jordan, president dels Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa.


En el marc dels Reials Col·legis, avui 24 de setembre, s’ha donat a conèixer aquesta iniciativa un cop la Generalitat de Catalunya obrís la possibilitat de què ciutadans i entitats socials poguessin presentar candidatures de diferents conjunts històrics o monuments per ser reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

De fet, aquest reconeixement internacional, és una eina de la UNESCO per posar en valor, preservar i potenciar els diferents conjunts històrics o monuments que tenen una singularitat i un pes significatiu des d’un punt de vista internacional.

El grup promotor ha explicat que la candidatura que es presentarà tindrà com a eixos fonamentals el concepte territorial, entenent que la Tortosa antiga va molt més enllà de l’actual municipi, i per tant, es tractarà d’una proposta d’abast comarcal; en segon lloc, es ressaltarà el paper transcendental que aquesta Tortosa jugà en el passat com a entrada i sortida d’idees, productes i persones des de l’interior de la Península cap al Mediterrani, i a l’invers; i finalment,  tot el patrimoni que avui aglutina la ciutat i el territori que es deriva de tot aquest important paper jugat en el passat.

Els promotors de la iniciativa, han recordat que aquesta candidatura tindrà un llarg recorregut de com a mínim dos anys i mig, en el sentit de la complexitat del procés, ja que a part de la redacció del projecte, caldrà un suport ciutadà i popular, dels diferents agents locals, regionals, fins que la Generalitat, i després l’Estat, presenti la proposta a la UNESCO. De fet, ha recordat que ara per ara és l’Estat qui té potestat a presentar candidatures a la UNESCO, amb seu a París.

A més, avui també s’ha donat a conèixer un grup inicial de suport a la proposta format per 16 personalitats del món de la cultura, del periodisme, de la docència, de l’art i d’entitats socials que han avalat la idea. Aquest, poc a poc, s’anirà ampliant. Aquestes persones són Gerard Vergés, Josep Sànchez Cervelló, Xavier García, Josep Bayerri, Àngel Acosta, Francesc Vallespí, Leonardo Escoda, Jacobo Vidal, Oriol Gracià, Maria Cinta Llasat, Joan Panisello, Núria Gil, Emigdi Subirats, Arturo Gaya, Cinta Dalmau i els Amics i Amigues de la Unesco a Tortosa.

Per donar suport o rebre informació es pot fer a través del mail amicsdelscastells@gmail.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...